Ben nasıl doğdum?    Ben dünyaya nasıl geldim?   Onun da pipisi var mı?

Cinsel eğitimini sağlıklı tamamlamış çocuklar, istismara maruz kaldıklarında kendilerini koruyabilir düzeyde olurlar. Fakat ebeveynler çocuklarıyla cinsel konuları konuşmaktan kaçınırlar. Bunun sebeplerinden biri ise cinsel konular konuşulduğu zaman çocukta cinselliğe düşkünlüğün olacağı düşünülür. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Çocukların cinsel konulara merak duyması olağan bir durumdur. Ebeveyn olarak bu durumu sakin, anlayışlı karşılamanız gerekir. Cinsel konulara merak ve cinsel gelişim 3-5 yaş aralığında ortaya çıkar.

Çocukların merak duyduğu her soruya cevap verilmelidir. Ayıp, böyle şeyler konuşulmaz gibi tepkilerden kaçının. Soruları cevaplarken çocuk diline uygun anlatmalısınız. “seni leylekler getirdi” cümlesinden kaçının. Eğer kelimelere dökmekte zorlanıyorsanız “şimdi sana merak ettiğin konuyla ilgili kitap okuyacağım, hem sorularının cevabını bulacaksın hem de bu konuyla ilgili bazı resimler görmüş olacaksın” gibi tepkilerde bulunabilirsiniz. Destek kitapları zorlandığınız zamanlarda işinizi kolaylaştırır.

Oyunlarda evcilik, anne baba olma, öpüşme, sarılma gibi durumlar sizi şaşırtmasın. Ona büyük tepkiler vermekten kaçının. Ona arkadaşıyla nasıl oyun oynanacağını örneklerle anlatabilirsiniz.

Cinsel bölgenin özel olduğunu, ondan başka birini görmesinin doğru olmadığını ona anlatın. Onun izni olmadan kimsenin onun bedenine dokunmasının, bakmasının doğru olmadığından bahsedin. Buna sizin de, doktorunun da dahil olduğundan bahsedin. Erkek ve kız vücudu arasındaki farklılıkları ona bilimsel adlarıyla açıklayın. Kendi vücudunuzdan da örnekler vererek açıklayabilirsiniz. Örneklerle açıklamak onun anlayabilmesi için daha doğru bir yoldur.

Çocuğun mahremiyetini zedeleyecek olaylardan kaçının. Küçük diye erkek kardeşi ya da kız kardeşinin, arkadaşının yanında soyundurmayın. Aynı zamanda sizde onun yanında soyunmamaya özen gösterin. Denize havuza mayosuz sokmayın. Sokak ortasında ya da topluma açık yerlerde tuvaletini yaptırmayın. Birlikte banyo yapmayın. Çocukların yanında izlediğiniz film, dizilerde cinsel içerik olmamasına özen gösterin. Çocukların kendi başlarına izlediği film, dizi, videoları denetleyin.

Ben Nasıl Oldum? – Katerina Janouch Mervi Lindman

Teo’nun ben nereden geldim kitabı – İpek gökozan, Yağmur artukmaç

Leave a Comment