BOŞANMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİSİ

Boşanma sonrasında bu durumun çocuklar üzerinde etki bırakması çok yüksek bir orandır. En sık rastlanan davranış sorunları; kuralları ihlal etme, kaygı, depresyon, akademik anlamda düşüklük gibi durumları kapsar. Her gelişimsel döneme göre tepkiler farklı oluyor. Okul öncesi dönemdeki çocuklar boşanma durumuyla karşılaştıklarında; mutsuzluk, huzursuzluk, kaygı seviyelerinde artma gibi tepkiler verirler. İlkokul ve ergenlik dönemindeki çocuklar da ise; kızgınlık, depresyon, akran zorbalığı, ergenler için alkol ve madde kullanımı, ebeveynlere karşı öfkeli…

devamı..

Benim Karnım Hep Şiş

Peki ne yapacaksın? Öncelikle sebeplerini bulmamız gerekiyor mesela Hızlı mı yemek yiyorsun (cevabın evet ise yeme hızını kontrol altına almayı denemelisin) Günde kaç saat uyuyorsun (verdiğin cevap 7’nin altındaysa uyku düzenini gözden geçirmelisin) Gazlı ve şekerli içecekleri tüketiyor muyuz? (bunlardan biraz uzak kalalım) Lif içeren besinler tüketelim Sebzeleri çiğ değil de pişmiş tüketelim Süt ve süt ürünleri laktoz ve laktik asit içerdiği için bağırsaklarımız sindirmekte zorlanabilir (eee ben süt ve…

devamı..

NEDİR DİYET?

Hemen şöyle bir giriş yapıp sonrasında konuya girmek istiyorum. Diyet = sabah akşam ot veya tatsız, tuzsuz yemekler tüketmek değil. Ee o zaman neden sürekli pazartesileri başlanıp çarşambaları görmüyor bu diyet hemen cevaplıyorum çünkü bilinmeyen bir gerçek var ki normalde de yediğimiz yemekler ile gerçekten müthiş kilolar verebilir, sağlığımızı koruyabilir, sağlıklı beslene biliriz. Aslında diyet, porsiyon kontrolü yaparak, öğünleri düzenleyerek, almamız gerekeni alıp fazlasına bulaşmadan devam etmek. Oldu da bulaştık…

devamı..

ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM

Ben nasıl doğdum?    Ben dünyaya nasıl geldim?   Onun da pipisi var mı? Cinsel eğitimini sağlıklı tamamlamış çocuklar, istismara maruz kaldıklarında kendilerini koruyabilir düzeyde olurlar. Fakat ebeveynler çocuklarıyla cinsel konuları konuşmaktan kaçınırlar. Bunun sebeplerinden biri ise cinsel konular konuşulduğu zaman çocukta cinselliğe düşkünlüğün olacağı düşünülür. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Çocukların cinsel konulara merak duyması olağan bir durumdur. Ebeveyn olarak bu durumu sakin, anlayışlı karşılamanız gerekir. Cinsel konulara merak ve cinsel…

devamı..

İLİŞKİDE HER ŞEY YOLUNDA MI?

Partneri değiştirmeye çalışmak! Aslında ilişkinin başlarında her iki tarafta birbirini olduğu gibi kabul etmesine rağmen zamanla birbirini değiştirmeye çalışırlar. Değişim istenir ve baskı başlar, şikayet başlar ve sonrasında gelsin soğukluk, anlaşmazlıklar, geçimsizlik… Değişimi bekleyen tarafta hayal kırıklığı, yorgunluk başlar. Ve mücadele buraya kadar “BİTTİ” kelimesi de söylendiğine göre haydi güle güle. Peki ya o başlarda deli olduğumuz adama, kadına ne oldu? Karşı tarafı bize göstermediği yüzü için suçlarız. Peki siz…

devamı..

SAĞLIKLI İLİŞKİ İÇİN ÖNERİLER

•Birbirinize açık ve net olun. İlişkiden beklentileriniz neler, birbirinizden neler bekliyorsunuz bunları açık bir şekilde ifade edin. Zaman zaman birbirimize kırıldığımız anlar olur ama biz hiçbir şey demeden karşı tarafın bizi anlamasını bekleriz. “Trip” olarak adlandırdığımız davranış stilleriyle, beden dilimizle karşı tarafa bir şeyler anlatmaya çalışırız. Ama karşı taraf anlamaz L Böyle durumlarda konuşmamak yerine sebepleriyle beraber kırgın olduğunuz konuyu konuşmaya çalışın. Emin olun böylesi daha kolay. •Güven duygusuna yoğunlaşın.…

devamı..

DOĞUM SONRASI DEPRESYON

Doğum sonrası depresyon, doğum sonrası melankoli süreciyle aynı belirtileri kapsayıp daha uzun süren bir durumdur. Bu süreç 1 yıl sürebilir. Belirtileri neler? Ani öfkelenmeler Cinsel isteksizlik Hayattan zevk almama Sosyal hayattan uzaklaşma Bebeği ilgi göstermeme Pişmanlık Bu duruma sebep olan nelerdir? Anne babasından ayrı olan yeni anne adaylarında, Yeni baba adayının çalışması ve annenin çocukla fazla zaman geçirmesi, eşin ilgisizliği, sosyal çevrenin desteğinin olmaması gibi durumlar bu sürece zemin hazırlar.…

devamı..

Çiğnemenin Önemi

Sağlıklı bir sindirim için çiğnemek oldukça önemlidir. ‘Sindirim ağızda başlar’ kalıbını mutlaka duymuşsundur. Şimdi vücudumuzu bir fabrika gibi düşünelim. Sende bu fabrikanın patronu ol. Fabrikaya gelen mal belirlenen süre içerisinde çıkmalı fakat işleyişin en başında ki elemanın eline gelene hiç bakmadan kontrol etmeden başından sağmak için bir diğer banta yolluyor. Ee diğer bantta ki çalışanların mücadele ediyor fakat ama o kadar yoğunluk var ki yetişemiyorlar ve bir diğer banta da…

devamı..

Neden sağlıklı beslenmelisin?

Neden sağlıklı beslenmeliyiz? Yemek için yaşayanlardan mısın? yoksa yaşamak için yemek yiyenlerden misin? Bu iki soruyu mutlaka duymuşsunuzdur veya sormuş hatta cevaplamışsınızdır. Sağlıklı beslenmek, keyifli yemek yemene ya da yemek için yaşamana asla engel değil. Oluşan algıları yıkıyoruzzz… peki sağlıklı beslenerek keyifli yemek mümkün mü? TABİKİ DEEE Öncelikle sağlıklı beslenmek bizlerin vücutlarını besler, gerekli besinleri almak bizi hastalıklardan korur, zihinsel ve fiziksel refahımızı arttırır ve bu sebeple oldukça önemlidir. Sağlıklı…

devamı..